Stichting Sint in Moerdijk 
Daar word aan de deur geklopt
 
 
 

Over ons

STICHTING SINT IN MOERDIJK

In 2016 werden Thea en Jack van Dorst benaderd door Miriam Krijnen van de Stichting “Daar wordt aan de deur geklopt” uit de gemeente Halderberge of zij het initiatief wilden nemen om een Sinterklaas pakjesavond te organiseren in de gemeente Moerdijk voor kinderen uit Moerdijkse gezinnen die het financieel wat minder hebben. Zij pakten dit heel enthousiast op en verblijdden alle kinderen van de Moerdijkse Voedselbank met mooie cadeaus. Zij hadden hiervoor toen nog maar 7 weken de tijd. Het was zo’n succes dat zij besloten om er professioneel mee door te gaan!

De stichting SIM werd opgericht op 4 augustus 2017 en is gevestigd in de gemeente Moerdijk en heeft als doel:

Het organiseren van een pakjesavond rond het feest van Sinterklaas voor kinderen van gezinnen, woonachtig in de gemeente Moerdijk, die hiervoor niet zelf de benodigde financiële middelen hebben en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. 

In de praktijk komt dat erop neer dat wij gedurende het jaar diverse bedrijven en particulieren vragen om onze stichting financieel te sponsoren. Zo trachten wij om voldoende middelen bij elkaar te krijgen om nieuwe cadeaus (speelgoed) te kunnen kopen. Ook zijn er sponsors die ons voorzien van snoep, strooigoed en banketstaven of andere fysieke benodigdheden, zoals verpakkingsmateriaal en jute sinterklaaszakken

In november ontvangen wij van de Voedselbank een lijst van gezinnen met kinderen die het jaar door aankloppen voor een voedselpakket. Wij selecteren deze kinderen op geslacht en leeftijd en inventariseren zo hoeveel cadeaus we nodig hebben.

We laten ons adviseren door een kinderpsycholoog om tot een juiste cadeaukeuze te komen en houden inmiddels een databank bij zodat de kinderen die al eens een cadeau gehad hebben, niet weer hetzelfde of soortgelijk cadeau krijgen. De cadeaus worden aangeschaft en samen met de fysieke sponsorbijdragen naar het verzamelpunt gebracht: een ruimte bij één van de bestuursleden.

Dan komt een groepje vrijwilligers daar bij elkaar om alle cadeaus feestelijk in te pakken en van een naamsticker te voorzien. Per gezin wordt een sinterklaaszak gevuld met de cadeaus en snoep en wat er nog meer voorhanden is. Wij hebben 2 vrijwilligers die optreden als Sinterklaas, bijgestaan door 2 Zwarte Pieten. Deze Zwarte Pieten worden geleverd door de Pieten Chaos, een organisatie van Renee Seelen, die ons belangeloos steunt. 

Op 3 en 4 december worden in 2 ritten alle gezinnen in de namiddag en vooravond bezocht door een Sint en Piet. Hiervoor hebben we i.o.m. de Voedselbank een afspraak gemaakt bij de gezinnen om een tijdstip te bepalen. We rijden dan naar Willemstad, Helwijk, Fijnaart, Klundert, Standdaarbuiten, Moerdijk, Zevenbergschen Hoek, Langeweg en Zevenbergen. 

De Sint deelt persoonlijk thuis aan ongeveer 60 kinderen de cadeaus uit en heeft voor elk kind een praatje want hij heeft in zijn grote Sinterklaas boek spiekbriefjes met wetenswaardigheden over het kind die door de ouders via de Voedselbank bij ons terecht komen. De reacties zijn elk jaar weer hartverwarmend! Heel veel ouders zijn dankbaar en genieten van de blije gezichten van hun kinderen, die ze vaak zelf weinig of niets kunnen geven! En ook is er voor hen een lekkere attentie.

________________________________________________________________________

Half december organiseert de Voedselbank een Sinterklaasmiddag in de kantine van Virtus. Daar ontvangen de kinderen een cadeautje dat gesponsord en verzorgd wordt door een bedrijf (Saint Gobain) Deze middag wordt opgeluisterd door Zwarte Pieten, medewerkers van dit bedrijf.

Dit jaar hebben wij onze bijdrage geleverd door één van onze Sinterklazen daar acte-de-préséance te laten geven en de presentjes uit te reiken aan de kinderen. 

Onze stichting verleent ook hand- en spandiensten aan de Stichting Leergeld uit Etten-Leur. Deze stichting geeft cadeautjes aan kinderen van vluchtelingen en minderbedeelden, die door onze vrijwilligers zonder verdere kosten in de gemeente Moerdijk worden bezorgd. Zij zijn 1½ dag bezig om deze ca. 60 pakjes te distribueren. 

De Stichting Sint in Moerdijk kijkt tevreden en met voldoening terug op 2018. 

________________________________________________________________________

Website stichting "Daar wordt aan de deur geklopt" (gemeente Halderberge) 

Website Voedselbank Moerdijk

 Het bestuur wordt gevormd door:

Voorzitter              : Jack van Dorst

Secretaris              : Cees van Dorst   

Penningmeester     : Jan Verdaas

Bestuurder - IT      : Wiggert Joosten